En Maine CoonVad är en Maine Coon?


Många historier florerar om maine coonens vikt och storlek. Visst är det en stor kattras men det vanligaste är att honan väger mellan 4-6 kg och hanarna mellan 6-8 kg . Lägger man sedan till ca fem cm lång päls blir resultatet en katt som ser mycket stor ut. Maine coonen växer som andra stora kattraser relativt långsamt och det tar flera är innan den uppnått full fysik.


Kroppen är stor, muskulös och bredbröstad och katten bör vara lång med ett rektangulärt helhetsuttryck. Den långa buskiga svansen är bred vid basen och avsmalnande för att kunna svepa den runt sig under kyliga nätter. Pälsen är halvlång och silkeslen och den tovar sig sällan. Tassarna är stora och runda, ofta med pälstofsar mellan tårna, så kallade snöskor.


Huvudet skall vara medium bredd, med höga kindben. Ansikte och nos är mediumlängd med fyrkantigt nosparti och i profil har näsan en lätt böjning. Ögonen är stora, placerade långt ifrån varandra och lite snett ansatta. De stora spetsiga öronen har stor rörlighet, och sitter högt på huvudet, är breda vid basen och är välpälsade (både inuti och ovanpå).


HISTORIA OCH URSPRUNG


Maine coonkatten har sitt ursprung i den nordamerikanska delstaten Maine. Det finns många myter kring denna ras, en av dem är att katten uppstått genom en parning mellan katt och tvättbjörn. (Raccoon på engelska betyder tvättbjörn) därav namnet coon. Den höll på att försvinna som raskatt på 1900-talet då nya intressantare raser introducerades men den överlevde emellertid i flesta fall som ladugårdskatt.


Den levde undanskymd och anonymt fram till 1953, då en grupp hängivna Maineinevånare bildade The Maine Coon Cat Club. Klubbens syfte vara att bevara rasen och det hölls utställningar för enbart Maine coonkatter.1968 bildades The Maine Coon Breeders and Fanciers Association MCBFA och 1976 tilldelades rasen certifikaträtt av CFA Cat Fanciers Association. Nu var Maine coonen här för att stanna. Den första Maine coonen importerades till Sverige 1986 från England och den följdes snart av flera.


TEMPERAMENT


Maine coon katten är gärna med överallt och vill se vad den övriga familjen har för sig. Det är inte ovanligt att de skaffar sig en favorit matte/husse i familjen som den tyr sig extra till. De är oftast lätta och stabila i sitt temperament och väldigt snälla. En Maine coon kommer ofta bra överens med andra djur i familjen såsom hundar och andra katter. En del Maine cooner har en förkärlek till vatten och leker gärna med vattenskålen.